L’aterratge imminent a l’àmbit castellanoparlant de la llibreria on-line Amazon, que obrirà la seva versió en castellà aquest mes de setembre i començarà a vendre llibres electrònics abans de Nadal, podria marcar l’inici d’una nova forma de llegir. Si fins ara les vendes de llibres digitals han dibuixat al mercat espanyol una línia ascendent considerable però constitueixen només una tendència incipient, l’arribada al país de les empreses multimèdia Amazon, Google i Apple, els principals referents de la nova forma de distribuir i consumir literatura, podria disparar-ne les xifres en els propers períodes nadalencs, que sempre solen marcar la trajectòria dels avenços tecnològics de consum domèstic. Babelia, el suplement cultural d’El País, va dedicar dissabte passat un extens reportatge a la revolució del llibre.
Segons l’article signat per Winston Manrique, la digitalització de la literatura suposa el cinquè graó que han pujat les lletres al llarg de la seva història, després de les taules d’argila, el papir, el còdex i el llibre. Fins ara, cada nou suport ha estat revolucionari perquè ha permès una difusió major dels continguts i, en definitiva, una democratització dels coneixements que ha fet avançar a cultura i la societat. Tot apunta que la revolució que ara es comença a gestar significarà encara un nou salt cap endavant en la difusió, segurament comparable a l’accés gairebé infinit a la música que han comportat les noves tecnologies.
Tot i que els llibres tradicionals segurament guanyaran la batalla del romanticisme, un aspecte gens menyspreable en el sector editorial, els digitals sortiran vencedors en la lluita del pragmatisme. I és que poder compartir les lectures i els comentaris que en sorgeixin, buscar el significat de les paraules noves per internet i escriure notes sense haver de guixar cap pàgina són caramels que probablement no passaran desapercebuts.
L’article publicat a Babelia és interessant perquè pregunta a diferents representants del món editorial, des d’editorials fins a llibreters i editors, com creuen que el sector s’adaptarà als nous canvis. La majoria coincideixen a destacar els avantatges que la literatura digital suposarà per la varietat de continguts i la comoditat per accedir-hi, però parlen també de determinats obstacles que suposen encara certa incertesa: l’eclosió de la pirateria, els elevats preus dels aparells digitals que fan que només els lectors més actius puguin amortitzar la compra, així com l’IVA reduït de què gaudeixen els llibres tradicionals i no els electrònics.
Deja una respuesta