Un escriptor ho és de naixement o existeixen unes tècniques, uns consells i, en definitiva, un ofici per tal de crear novel·les que arribin directes als lectors? Aquesta és una de les qüestions que es planteja el documental Best seller a cualquier precio que va emetre La 2 dissabte passat en una nit temàtica coincidint amb la Diada de Sant Jordi i el Dia Internacional del Llibre.
Amb una visió transversal del món editorial, el documental aborda molts aspectes que giren com satèl·lits al voltant de la literatura i evidencien el pes de l’economia a l’hora de decidir quins títols podran trobar-se a les prestatgeries de les principals llibreries. Així doncs, es mostren des de tallers literaris per aproximar-se a la tan buscada i inaccessible fórmula de l’èxit editorial, fires on els editors intercanvien informació dels seus descobriments i curioses trobades on els escriptors novells amb un manuscrit sota del braç han d’explicar en tres minuts els punts forts de la seva història. El documental es complementa amb el testimoni d’autors consagrats que s’han erigit en marques literàries, com Ken Follet, Marc Levy o Mary Higgins Clark. En aquest sentit, l’autor d’Els pilars de la terra explica que els seus llibres tenen, com a característiques comunes, no donar treva a les trames ni concedir lapses perquè el lector pugui descansar, així com presentar móns que esdevenen versemblants i que el lector arriba a fer seus.
Si sembla improbable arribar a trobar la fórmula per aconseguir un producte que agradi massivament, sí que sembla molt més factible invertir en l’èxit d’una novel·la a través de la publicitat i de l’aparició als mitjans de comunicació per tal d’engegar el fructífer engranatge del boca a boca. Només cal veure les poques sorpreses que hi ha per Sant Jordi a l’hora de comprovar quins han estat els títols més venguts.
Si us interessa tenir més informació de com funciona el món dels best sellers, us recomano el documental Best seller a cualquier precio.
Deja una respuesta