Hi havia una vegada… un nen emprenedor

morante

Miquel Morante: “Si tens idees bones, els diners no són un problema per ser emprenedor”

El primer cop que va engegar un projecte com a emprenedor, Miquel Morante només tenia 14 anys i, a més d’invertir en Borsa, va començar a fer la declaració de la renda a domicili calculadora en mà. Uns quants anys més tard, la darrera iniciativa del quirzetenc ha consistit a fundar la seva pròpia editorial, Emprendia Editorial, i a escriure dos llibres infantils poc corrents que, al més pur estil anglosaxó, reconcilien el món dels negocis amb els contes per a nens: ‘El geni de l’estalvi’ i ‘El geni emprenedor’, publicat recentment. Actualment, Morante es considera un “emprenedor a temps parcial”: pel matí és director de banca privada a Banc Sabadell i per la tarda és escriptor i editor.

En el moment de començar aquesta entrevista a la pastisseria Mix de Sant Quirze del Vallès, Miquel Morante aparta la mirada del diari que estava fullejant per caçar qualsevol idea que el pogués ajudar a emprendre un nou projecte.“Quan comences, et vénen les idees una darrera l’altra, i cada vegada són més bones. És important portar-les a terme, perquè això et dóna confiança. Com en futbol, has d’acabar la jugada”, explica. Per a ell, l’emprenedoria va lligada a les idees, la il·lusió, la creativitat, l’optimisme, la intel·ligència i la perseverança.

Per transmetre aquests valors d’una forma entretinguda a nens com els seus fills, en Marc (11) i l’Elsa (8), ha escrit ‘El geni emprenedor’, que ja es pot trobar a les llibreries. Amb un llenguatge amè, una estructura de conte i els vius dibuixos de l’il·lustrador Roger Costa, el relat explica la història d’un grup d’amics que, ajudats per un geni, decideixen emprendre el projecte de restaurar un vell carrusel. Aquest serà l’inici d’unes aventures on també hi tindran cabuda els contratemps, l’esperit de superació i conceptes com el pla de negoci, els patrocinadors, el finançament o la publicitat.

emprenedor

Morante aclareix que els nens en edat escolar han d’aprendre i no pas muntar negocis, però creu que l’actitud necessària per generar idees i realitzar projectes s’ha de començar a incentivar des de ben aviat perquè formi part de la idiosincràsia dels nens quan siguin adults. Les escoles podrien potenciar aquesta competència amb activitats transversals i, els pares, no tallant les ales a la creativitat innata dels infants.“Si el teu fill vol posar una parada per vendre ceràmica, polseres o fer titelles, no el tallis, al contrari”, recomana.

L’emprenedoria és un procés d’aprenentatge, una tasca constant de polir idees. “L’emprenedor és una persona que té una idea i lluita contra els elements per portar-la a terme amb el mínim cost”, diu Morante. Durant el camí, es coneixen persones, es creen oportunitats laborals i s’adquireixen coneixements.

Per al director bancari, és una opció pràcticament indispensable per viure amb les mínimes condicions cobertes en un món on els mileuristes han passat a ser privilegiats, on les pensions cada dia són menys segures i on les vocacions professionals cada cop són més difícils de satisfer en una feina aliena.“Actualment es donen les condicions per emprendre perquè no tenim feina o és molt precària, i el que tenim a perdre és poc”, addueix. A més, les noves tecnologies permeten generar negocis amb una inversió inicial mínima, Espanya desprèn una gran capacitat creativa i Barcelona és una marca d’innovació que atrau nous projectes. Un tema a part és el del finançament, però Morante ho té clar: “Si tens idees bones, els diners no són un problema. Hi ha gent amb diners que busca bones idees”.

Miquel Morante desprèn un optimisme contagiós. Parlant amb ell, sembla que només hi hagi bones raons per ser emprenedor: realització personal, llibertat econòmica, autoestima, vocacions satisfetes… El pitjor que pot passar només és el fracàs, una conseqüència a la qual li hem de perdre la por, segons apunta l’autor. “Als Estats Units hi ha empreses que escullen persones que han fracassat en els seus projectes, perquè el que volen és gent que prengui decisions i s’arrisqui”, diu.

Per emprendre amb èxit, l’autor recomana no trigar a portar a la pràctica les bones idees, ja que com més temps passa, menys marge hi ha per a iniciatives que no siguin marginals. Gràcies al seu càrrec com a director de banca privada, ha conegut molts empresaris “que en el seu moment han sigut emprenedors i han aconseguit èxit. Treballen molt però la llibertat personal i la llibertat financera els compensa molt”, assegura.

Mentre continua la campanya de promoció del seu segon llibre, Miquel Morante té entre mans un altre projecte del qual es podrà beneficiar Sant Quirze, el seu poble. El vallesà està participant en la creació d’una associació local d’emprenedors juntament amb Rafael Adame, Núria Carbó i Antonio Guerra.

Article publicat inicialment a ‘Diari Sant Quirze’ el passat 23 de novembre. 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.